Het zwembad schittert van de sprankjes hoop

Schermafbeelding 2016-09-06 om 10.29.03Je bent een aap. En apen horen in kooien. Niet op de Spelen, dus rot op. Rafaela Silva, Braziliaans judoka, werd na Londen 2012 met zulke teksten afgemaakt.

De donkere dame uit de favela moest na een fout al vroeg in het toernooi vertrekken, en kreeg half Brazilië over zich heen. Ze ging kapot. Wilde stoppen met sporten. Maar ging toch door, en won nu in Rio goud.

Ja, goud. Een van de zwaarst bevochten medailles ter wereld, waaraan armoede, ongelijkheid en racisme kleven. In de City of God groeide ze op, Rafaela, een van Rio’s gewelddadigste favela’s, beroemd geworden door de film met dezelfde naam. Ze was een klein en agressief meisje, maakte ruzie met iedereen. Via een sociaal project ging ze op judo. En de rest is geschiedenis.

Haar gouden plak, hij vonkt nu, hij zorgt voor ontelbare sprankjes hoop. Niet alleen in haar favela, maar overal. Op elke plek waar Brazilianen het moeilijk hebben, bij iedereen die in ellende leeft. De vonkjes reiken zelfs tot Rio’s Nederlandse enclave, tot in het Holland Huis, waar kinderstemmen klinken. Opgewonden en verwachtingsvol.

Met steelse blikken wordt hij al bekeken: de brede man…

LEES HIER VERDER (gratis)

Verschenen in Trouw, 20 augustus 2016

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Tags: ,