Rio, stad met twee gezichten, net als sport

CqO0tyXWAAAgCXk.jpg_largeDag Rio, dag Olympische Spelen. Het is tijd om te gaan. De weken zijn voorbij gevlogen. Wat was het fantastisch zeg. Niet alleen de Spelen, ook de stad heeft diepe indruk gemaakt.

Op de Copacabana zingen en dansen de mensen bij het vallen van de nacht. Met een petfles als gitaar en een afvalbak als drum doen zelfs de zwervers vrolijk mee. Om de hoek ligt een zwangere vrouw op de stoep te slapen, op haar zij, onder haar dikke buik slechts tegels als matras.

Rio de Janeiro is intens in al z’n mooi- en lelijkheid. De Brazilianen zijn lief en luidruchtig, behulpzaam en opdringerig, ze zijn alles tegelijk. De lach is nooit ver weg, bij niemand, in de stad die, net als sport, altijd twee gezichten heeft.

Adembenemende Sanne op de balk. Dolblije Elis zonder woorden. De schoenen van Dafne, met een klap tegen de baan. Gouden roeisters Ilse en Maaike uit de vrouwen twee. Zeilster Marit, sterkste en fitste van allemaal. De tranen van Ranomi. Het zwiepertje van Ellen met haar fiets. Dorian in de armen van de koning. Sharon en Ferry feestend op het strand.

Het treuren van de volleybalsters, handbalsters en hockeyers, het ijlt nog steeds een beetje na. Tom en zijn pols…

LEES HIER VERDER (gratis)

Verschenen in Trouw, 22 augustus 2016

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Tags: ,