Punt in je hol

Aaaiii dat is echt niet fijn, denk ik als ik naar het puntje van mijn zadel schuif. Maar het is wel de beste houding om zoveel mogelijk kracht over te brengen op mijn pedalen. En dus zo hard mogelijk te gaan.

Ik ben begonnen aan een door mij nog vrijwel onontgonnen onderdeel van het wielrennen: tijdrijden. Dat is een hele kunst op zich. Jezelf helemaal naar de tering fietsen zonder opjuinende tegenstanders om je heen, dat moet je kunnen.

Op zo’n tijdritfiets zitten is ook iets wat je moet kunnen. In de Tour de l’Aude deed ik het voor het eerst. Bij die fiets had ik het zadel een beetje op gevoel op de juiste hoogte gezet. Dat dat gevoel niet bijster goed was, bleek tijdens de ploegentijdrit. Ik kon m’n kracht niet kwijt en zat verkrampt op mijn fiets. En da’s niet de bedoeling bij tijdrijden.

Dus toog ik deze week naar Edwin Achterberg, die me eens even goed op mijn tijdritfiets zette. En me uitlegde hoe je daar nou het meest effectief op kunt zitten.

Dat is: met de punt van je zadel in je hol. Echt.

D’r heeft tenslotte nooit iemand gezegd dat wielrennen relaxt en pijnloos is. Als je op de punt van je zadel zit, kun je de kracht uit je benen veel beter op de pedalen overbrengen dan als je meer naar achteren zit.

(Er is een oplossing voor dit zadelpunt-probleem. Dat is dit zadel. Maar helaas zijn wij gebonden aan de zadels van onze sponsor. En die heeft geen gespleten exemplaar in zijn assortiment. Denkt u: wat een bizar verhaal, Marijn, je bent gek! Echt niet. Kijk maar hier en hier en hier. Allemaal zadelpunt in het holletje.)

En dus train ik hele stukken op het puntje van het zadel van mijn tijdritfiets. Train ik in het pletten van mijn edele delen. Nu is het wel zo dat hoe harder je fietst, hoe meer de druk op die delen zich verplaatst naar je benen. Dat komt tijdens een tijdrit waarin je tenslotte zo hard mogelijk fietsen moet, goed uit. Maar tijdens een training kun je natuurlijk niet steeds volle bak gaan.

Wennen is het. En steeds kleine stukjes heen en weer schuiven, om een enigszins aanvaardbare positie te vinden. Dinsdag is de eerste test in deze nieuwe wereld. Dan is het districtskampioenschap tijdrijden. Eens kijken hoe hard ik kan met een punt in m’n hol.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.