Billen van staal

Hoewel mijn ploeggenoot Sharon een geweldige prestatie neerzette vandaag door zich het podium van het algemeen klassement op te fietsen, was mijn resultaat in de koninginnenrit van deze Gracia Orlova verre van om over naar huis te schrijven. Ik mis echt nog een stuk hardheid, ik kon vroeger veel langer diep gaan en reed toen ook veel sterker bergop dan nu. De naweeën van zware overtraindheid houden toch langer aan dan ik gehoopt had. Tenminste, ik neem aan dat het daaraan ligt. Ik kan zelf ook geen andere verklaring verzinnen. Frustrerend.

Hoe dan ook. Om het chagrijn te verdrijven heb ik weer een fotoreportage voor jullie gemaakt, ditmaal van de binnenkant van mijn sobere doch schone en praktisch ingerichte kamertje. Want ik heb een aantal zeer fascinerende items aangetroffen alsmede geconstateerd dat de Tsjechische volksaard niet alleen eenvoudig maar ook praktisch en milieuvriendelijk is. Kijk maar eens mee.

Kijk, dit is dus enorm handig. Een speciale knop met een lichtje onder de schakelaar voor de badkamer. Zo hoef je ’s nachts als je moet plassen niet op de tast de hele muur langs, je benen en hoofd intussen stotend aan alles wat in de weg staat en hangt, je ziet meteen waar je moet zijn. Waarom hebben we dat in Nederlandse hotels eigenlijk niet? Zo praktisch!

In de prullenbak in die badkamer zit niet alleen een zak, op de bodem ligt óók nog een oude krant. Alweer zo praktisch: als er alleen kleine troepjes in de bak zitten – wat doorgaans het geval is bij een badkameremmer – dan hoef je niet de hele zak te vervangen, je doet er gewoon een nieuw stuk krant in. Dit kleine detail geeft mijns inziens ook de betrokkenheid van het Tsjechische volk bij het milieu weer: waarom een hele plastic zak verspillen als dat niet per se nodig is?

Voor het tweede opvallende item in de badkamer geldt precies hetzelfde: dit donkergrijze schuurpapier heb ik niet meer gezien sinds mijn prille jeugd, toen ik nog billen van staal had omdat mijn ouders al hun boodschappen bij de natuurwinkel deden. Waarom luxe, zacht en verspillend vegen als je ook milieuvriendelijk eelt kunt kweken? Ik bedoel maar!

Maar dit, lieve lezers, is by far het meest fascinerende object in mijn kamer. Een kastje aan de muur. Ondanks dat het maar één knop heeft, ziet het eruit als een radio. En raad eens? Het is een radio! Als je aan de knop draait, komt er namelijk muziek uit. En dat is ook meteen de enige optie die je hebt: aan, of uit. Kanaalkeuze? Ho maar. Ik snap wel waarom. Deze radio stamt gewoon nog uit de tijd dat alle Tsjechische broeders en zusters enkel en alleen naar de de communistische volksradio dienden te luisteren. Overigens zit Hit Radio Orion nu op het kanaal van de communistische volksradio, maar dat terzijde.

Ik mag nog één nachtje genieten van dit fascinerende sanatorium. Morgen rijden we de laatste etappe, waarin we er natuurlijk alles aan gaan doen om Sharon op het podium te houden.

Slaap lekker, kameraden.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.