Zachtjes fluistert Fabian ‘Schätzli’ in mijn oor…

Fabian_CancellaraO, wat was het een mooi weekend voor wielerminnend Nederland. Eindelijk doen ‘we’ weer mee. Met de overwinningen van Stef Clement en Lieuwe Westra in Catalonië en Tom Dumoulin in het Critérium International kan het niet meer misgaan: de overwinning in een échte klassieker zit er na lange, lange tijd eindelijk weer aan te komen.

Intussen huilt mijn hart. Want hij gaat stoppen. Mijn grote wielerliefde, mijn Beer uit Bern, mijn Spartacus. Fabian Cancellara. Natuurlijk, hij heeft afgelopen zomer al aangekondigd dat hij zijn fiets eind 2016 aan de wilgen hangt, maar dat nieuws heb ik een beetje genegeerd. Weggestopt en verdrongen.

Maar toen deze krant zaterdag een interview met hem publiceerde waarin hij nóg eens vertelde toch echt te kappen als hij eenmaal 36 is, moest ik de realiteit wel onder ogen zien. Natuurlijk, ook ik ben hartstikke trots op de Nederlandse mannen. Maar het moet gezegd: ik zie niemand liever fietsen dan Fabian Cancellara. En ik geef ruiterlijk toe: hier spelen vrouwelijke hormonen een rol. Een grote. Het oog wil ook wat, tenslotte.

En mijn oog, of beter: alle twee, kan ik niet afhouden van de man die gegoten lijkt voor het rondmalen der pedalen. Die gebeeldhouwd lijkt door Michelangelo zelf. Zijn benen, zijn machtige dijen. En zijn woest aantrekkelijke kop, met die heerlijke kaaklijn en de toch zo zachte bruine ogen. Die zie je pas als hij na de wedstrijd zijn koersbril afzet, om een interview te geven met dat sappige Zwitserse accent van hem. Van mij mag hij ook best Schwizertuutsch spreken, want geloof het of niet, dat versta ik woord voor woord. Soms dagdroom ik wel eens dat Fabian zachtjes ‘Schätzli’ in mijn oor fluistert.

Uiteraard ben ik niet zo oppervlakkig dat ik alleen naar uiterlijk kijk. Ook het innerlijk telt. En mijn innerlijk smelt als ik Fabian, solo onderweg naar weer een overwinning, kushandjes naar de camera zie geven voor zijn vrouw Stefanie, die thuis zit met de twee kleintjes. Fabian is een echte familieman. Er wordt in huize Cancellara met het hele gezin gegeten, aan tafel. Tijdens de maaltijd bespreken ze allerhande onderwerpen. Voor dingen die ze even niet weten, hebben ze een laptop bij de hand. Kunnen ze het snel googelen tussen de rösti en het toetje door. Ik zie het helemaal voor me. Zo schattig.

Hij wil iets terugdoen voor de wielersport als hij eenmaal met pensioen is, zei Fabian. Wat precies, dat weet hij nog niet. Ik heb erover nagedacht en ik weet het inmiddels wel. Mijn hart is niet het enige dat huilt bij het idee dat we nog twee en een half jaar hebben en hem nooit meer zullen zien fietsen. Er zijn duizenden, misschien wel tienduizenden vrouwen die na 2016 veel minder gretig naar de voorjaarsklassiekers zullen kijken. Wij prijzen ons gelukkig dat we hem tenminste hebben mogen zien fietsen. Maar we vrezen voor volgende generaties vrouwen.

Dus er zit maar één ding op. Voor de heil van de wielersport in het algemeen en de vrouwelijke liefhebbers in het bijzonder zal Fabian een klein Spartacusje moeten maken. Hij heeft nu twee dochters. Vooruit, die mogen ook best wielrennen. Maar echt goed zullen ze nooit worden. Want de genen voor wielrennen erven over via de vrouwelijke lijn, vertelde de vader van Dan Martin me ooit. En hij kan het weten. Want hoewel hij ook prof is geweest, heeft zijn zoon het talent geërfd van zijn moeder – die weer een zus is van Stephen Roche.

Helaas kan Stefanie Cancellara voor geen meter fietsen. Dus so far voor de eventuele zonen uit hun huwelijk. Indachtig alle wielerminnende vrouwen en hun dochters wil ik me best opofferen. Ik ben de beroerdste niet. Ik denk dat Stefanie het best zal begrijpen. En zo niet: ik spreek de taal al. Ik weet veel van fietsen. En ik kan ook heel goed googelen.

Verschenen in Trouw, 31 maart 2014
Foto: wikimedia commons

» Rinda Benschop said (1 apr, 2014) :

Vrouwelijke hormonen…geweldig!

» Gramps said (1 apr, 2014) :

Mooi hoor, dat je jezelf helemaal wegcijfert ten gunste van het wielrennen. 😉

» Gerard Voogd said (1 apr, 2014) :

Wat ben je toch een schat dat je dit allemaal over hebt voor de wielersport!

» Giny Blees said (3 apr, 2014) :

De mooiste stukjes van je vind ik,als je het hebt over de ‘buik’ van het wielrennen, zoals jij het beleeft.

» Marieke Hendriks said (6 apr, 2014) :

Geweldig. Zo herkenbaar!!!


Post a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Tags: