Tutje gaat wielrennen

IMG_1981Niet zonder trots kan ik u melden dat een van de bekendste en tot voor kort misschien ook wel minst sportieve Zwollenaren is bekeerd. Sinds een paar weken zit ze op de racefiets: Miss Lipgloss.

Wie? Zult u, lezer van de sportpagina, ongetwijfeld zeggen. Laar haar naam bij uw dochter, buurmeisje, vriendin – of welke vrouw van onder de dertig dan ook vallen. Wedden dat ze roept: dat is Cynthia Schultz, de beautyblogger!

Met haar blogs en filmjes over make-up is ze wereldberoemd onder jonge vrouwen. Ze maakt televisieprogramma’s en ze is voor velen een stylingsgoeroe. Altijd tot in de puntjes gekleed, gekapt en gepoederd. Kortom: tutje gaat wielrennen.

Waarom vertel ik dat niet zonder trots? Omdat ik het tutje begeleiden mag, naar haar doel: Cynthia gaat over drie maanden 300 kilometer fietsen door Vietnam, om geld op te halen voor Plan Nederland. In blinde paniek belde ze toen ze hiervoor gevraagd werd: Marijn! Ik heb nog nooit een meter gefietst! Help!

FullSizeRender(20)Inmiddels heeft ze een paar weken een racefiets en haar eerste ritten zitten erop, net als haar eerste valpartijtje. Vergeten uit te klikken, appte ze me in een bericht vol smileys.

Ze vertelt me alles. En ze vraagt alles. Het is grappig en aandoenlijk tegelijk. Ze ontdekt dat ze op het weer moet letten voor ze vertrekt en dat ze genoeg moet drinken onderweg, anders krijgt ze hoofdpijn.

Weet je wat zo gek is, vertelde ze me laatst na een lange rit, mijn lichaam voelt zo vreemd na het fietsen. Zware armen en benen en zo. En het brandt achter mijn ogen! Alsof je slapen wilt, vroeg ik. Ja! Precies zo, antwoordde ze.

Niet alleen nog nooit gefietst, maar zelfs nog nooit gesport herken je dat gevoel natuurlijk niet, van lekker uitgeput op de bank neerploffen, met tintelende armen en benen – en jezelf een overdags dutje gunnen.

Ik moest lachen en stelde haar gerust: dat gevoel is heel normaal. Welkom in de wondere wereld van het bewegen, Miss Sporty!

Verschenen in De Stentor, 12 december 2015

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Tags: