Strak strandlijf

foto(267)Weet u wat voor weer het vandaag een jaar geleden was? Ik weet het nog precies. Het was koud. En nat. Het stormde. Het was winter. En kijk nu eens naar buiten. Zon! Bloemen! Warmte!

Mijn referentiekader zijn de koersen die ik vorig jaar op dezelfde data reed. Veertien dagen geleden: de Ronde van Drenthe. Twee graden, windkracht zes, stortregen. De hele dag. De helft van het peloton stapte onderkoeld af.

Dit weekend: drie graden, plensregen, sneeuw langs de kant van de weg. Aan het Italiaanse Lago Maggiore waar ik een wereldbekerwedstrijd reed, dan – maar in Nederland was het niet veel beter. Volgend weekend: de Ronde van Vlaanderen. Blauwe hemel, zonneschijn, maar min vier graden en een wind zo schraal dat de gevoelstemperatuur zeker tien graden lager was.

Na deze zachte winter was ik als de dood dat we weer zo’n horrorlente zouden krijgen. Koersen is mijn passie, maar in zulk ellendig weer krijgt elke gepassioneerde er vanzelf een keer genoeg van.

Hetzelfde gold voor u, recreatief sporter. Naar buiten gaan in dat beestenweer? U niet gezien. U bleef lekker binnen, bij de kachel, met een wijntje en een kaasje. Of een biertje en een chippie. Dus u kwam een beetje papperig en conditieloos uit de winter, die pas in mei een keer ophield. Toen het eindelijk lekker weer werd, lagen de stranden vol uitgelubberde mensen.

De weergoden hebben dat niet kunnen aanzien, vermoed ik. Vandaar dat schitterende weer nu. Ze willen gewoon een beter uitzicht vanaf hun wolk, deze zomer. Geef ze eens ongelijk.

Dus wat doet u nog daar, gebogen over deze krant? Naar buiten! Kssst! Vort! Ga hollen of fietsen! Uw buikspieren trainen op een matje in het park! Laat de weergoden zien waar wij, sportieve Nederlanders, toe in staat zijn. Maak ze blij met een strak strandlijf. Daar krijgen we als dank ongetwijfeld nog veel meer warmte en zonneschijn voor terug.

Verschenen in De Stentor, 29 maart 2014

» De taalpolitie said (2 apr, 2014) :

Wat is het onderwerp in de zin: ‘mijn referentiekader is de koersen…’?

» Gramps said (3 apr, 2014) :

Op kou wil ik me kleden.

Op nattigheid niet. 🙁
Niet eens een probleem met de regen, maar het onderhoud na de rit, met je natte plunje nog aan, in een koud schuurtje. brrrrrrrrrrrrr.

Dan maar binnen een half uurtje op de Spinfiets.

Gelukkig nog niet veel hoeven doen dit jaar 🙂

» Marijn said (3 apr, 2014) :

Lieve Taalpolitie, mijn excuses. Ik heb het veranderd.


Post a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Tags: