Niemand fleurt de koers zo op als Peter Sagan

Schermafbeelding 2015-07-21 om 10.11.50Graag zou ik Peter Sagan uitroepen tot de beste renner van de Tour de France. Want als je helemaal in je uppie vijf keer tweede, twee keer derde, drie keer vierde en één keer vijfde wordt, dan verdien je de gele trui veel meer dan iemand die met behulp van zijn knechten toevallig het hardst bergop rijdt.

Toen ik gistermiddag de televisie aanzette geloofde ik mijn ogen niet. Sagan zat wéér in de kopgroep. Jammer genoeg zien we het eerste uur van etappes bijna nooit – en we zien dus ook niet hoe razend moeilijk het is om überhaupt in de ontsnapping te komen.

Zeker op dagen als gisteren. Iedereen weet dat een vlucht het hoogstwaarschijnlijk tot de finish haalt, dus heel veel renners willen mee. Er wordt honderd keer gedemarreerd en je weet nooit of het de negenennegentigste of de honderdste keer raak is. Als eenling kun je onmogelijk op alle demarrages reageren. Je moet dus gokken.

Om de een of andere reden gokt Sagan altijd goed. Een neusje voor de juiste ontsnapping, heet dat. Sagans neusje is van goud.

Zit hij eenmaal in de kopgroep, dan is hij nooit te beroerd om te koersen. Wat een mooie renner. Sagan is hobbyfietser tussen de beroeps: hij speelt. Altijd. Keihard afdalen met de neus op het achterwiel van de cameramotor, gewoon omdat het kan. Met krachten smijten terwijl het eigenlijk niet hoeft. Lolletjes maken, lachen. Een showbink met een enorme bravoure.

En een klein hartje, denk ik zo. Ik ben benieuwd hoe het met dat hartje is. Hij…

LEES HIER VERDER (blendle)

Verschenen in Trouw, 21 juli 2015
Foto: screenshot tv

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Tags: ,