Geachte mevrouw Kroonenberg,

Toegegeven: ik moest best even gniffelen toen ik uw quotes las over mensen met simpele koppen en uitdrukkingsloze ogen. Want ja, die lopen rond in Drenthe. Net als in de rest van Nederland. Van die dingen die iedereen ziet en herkent, maar die eigenlijk te politiek incorrect zijn om hardop uit te spreken. Maar toen ik het interview met u op Radio Drenthe hoorde waarin u een en ander probeerde ‘goed te praten’, werd ik boos. Echt boos. Ik zal u eens haarfijn uitleggen waarom.

Voordat ik begon met afstuderen aan de Rijksuniversiteit Groningen om historica en journalist te worden, liep ik stage bij het Haarlems Dagblad. Op de kunstredactie. Als geboren Drentse kwam ik daar binnen met een accent. Ik spreek geen Drents, maar bij ons thuis werd wel Drents gesproken door mijn ouders. Ze hebben ons, hun drie kinderen, in het Nederlands opgevoed – in de (ijdele) hoop dat het Drents vanzelf een keer zou komen. Mijn ouders kenden namelijk maar al te goed dat minderwaardigheidsgevoel van niet goed Nederlands kunnen spreken en wilden ons die ervaring besparen.

Ondanks dat ik geen Drents spreek, had ik wel een accent. Toen. Dat heb ik geweten. Uit welke klei ik wel niet getrokken was, wilden ze in Haarlem weten. Of ik ze wel allemaal op een rijtje had. Of ze namen me sowieso niet serieus. Iemand die praat als een boer kan niet intelligent zijn. Uit alle macht heb ik geprobeerd zo snel mogelijk mijn Drentse accent kwijt te raken, want als ik iets niet wilde, was dat mensen twijfelden aan mijn intelligentie.

De manier waarop Randstedelingen me in die jaren uitlachten zo gauw ik mijn mond opentrok, heeft me vreselijk onzeker gemaakt. Je moet als begin twintiger wel heel stevig in je schoenen staan om je niks aan te trekken van dit misplaatste superioriteitsgevoel. Daarbij, zelfverzekerdheid wordt er in Drenthe sowieso niet met de paplepel ingegoten. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. En je kop boven het maaiveld uitsteken moet je zeker niet doen. Ik begon me te schamen voor mijn afkomst.

Och ja, het waren allemaal maar grapjes die u verkondigde in dat interview met HP/De Tijd. Grapjes met een bittere waarheid erachter, grapjes waarin plots naar buiten komt hoe de grachtengordel binnenskamers over ‘ons’ placht te praten. Om ons lacht. Het is precies uw soort mensen dat ervoor gezorgd heeft dat ik pas als dertiger trots kan zijn op wie ik ben en waar ik vandaan kom. Het is de schuld van mensen zoals u dat honderdduizenden intelligente jongeren waaraan je toevallig kunt horen dat ze niet in de Randstad zijn opgegroeid zich minderwaardig voelen zo gauw ze hun mond open doen buiten de provincie waar hun wortels liggen.

Ik zou dolgraag de Drentse taal – excuus, het dialect – spreken, maar mijn mond vormt zich inmiddels niet meer in die vorm. Dat is uw schuld, met uw grenzeloze en volledig misplaatste arrogantie. U bent niet arrogant, zegt u? Dat is een misverstand, meent u? Luister dan nog eens goed naar wat u in datzelfde interview op Radio Drenthe zegt over laaggeletterden en uw inzet voor die mensen. U bent maar wat trots op het feit dat u zo’n ongelooflijk goed mens bent dat u zich geheel vrijwilliger, ja, zonder ervoor betaald te worden, inzet voor mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen of schrijven.

Als u zich een beetje verdiept heeft in laaggeletterdheid, dan weet u dat dat doorgaans het gevolg is van onzekerheid en een lage eigenwaarde. Volwassenen die niet kunnen lezen en schrijven denken dat ze het niet kunnen en het ook nooit zullen kunnen. Zulke mensen moet je zelfvertrouwen geven, je moet ervoor zorgen dat hun gevoel van eigenwaarde omhoog gaat. Dan durven ze het misschien aan om te leren lezen en schrijven. Dit zijn precies de mensen die u nu simpel noemt, een andere diersoort zelfs. En deze mensen moeten leren lezen en schrijven van u?!

Voor alle laaggeletterden van Nederland hoop ik werkelijk dat ze nooit, maar dan ook nooit te maken krijgen met het vleesgeworden superioriteitsgevoel genaamd Yvonne Kroonenberg. En voor u hoop ik dat u eens rustig in een hoekje gaat zitten om goed na te denken over de impact van uw ‘grapjes’.

Groeten uit de provincie,

Marijn de Vries

» Leandra Geurtse said (17 apr, 2014) :

Ik kom uit Twente en ik ken het gevoel. Het zou echt niet in mij opkomen om me ooit op te geven b.v. voor een tv spelletje met mijn zogenaamde “domme” Twentse accent.

» - 57 - said (17 apr, 2014) :

Marijn,
boosheid moet je van je af schrijven. Dat helpt.
Maar niet in een opwelling, dat weet ik inmiddels uit eigen ervaring.
Eerst een uur of wat met de kop in de wind ‘op de fietse’ en je uithaal goed overdenken. Pas daarna op de knop verzenden drukken.
De laatste keer dat ik het omgekeerde deed, kostte het me een gekoesterde relatie. Terwijl ik aan het fietsen was, diende de oplossing zich aan, maar de boze mail was toen al niet meer ongedaan te maken…
Voor de rest:
Loat de leu moar lull’n. Bunt vast leu van de deele. Die gruit de spinnewebben niet veur de mond.

» Jan Paul said (17 apr, 2014) :

Ik heb jarenlang om de hoek van mevrouw Kroonenberg gewoond, midden op de Wallen. Mijn ervaring leert mij dat de meest lompe mensen inderdaad van het platteland komen. Eigenlijk uit Engeland, maar we gaan hier niet generaliseren toch?

Echter.

Ik ben een geboren en getogen Sallander die ruim 20 jaar in Amsterdam leeft en werkt. Ook ik heb een zwaar accent. Ik heb dit echter nooit ervaren als een probleem, want ik moet zelf ook vreselijk lachen om plat Limburgs, Gronings, Brabants, Zeeuws, Fries en (ja, ook) Amsterdams. Dat is toch mooi, die diversiteit?

Ik vond het artikel van mevrouw Kroonenberg hilarisch. En niet vergeten dat zij ook regelmatig Amsterdammers in de zeik neemt. En sowieso alle mannen 😉

» joy said (17 apr, 2014) :

Als geboren en getogen Jordanees die regelmatig in het oosten moet zijn voor werk, maak ik dus het omgekeerde mee.En word juist ik “getreiterd”. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ik “hun” accent, net als dat van limburgers en brabo’s echt heel erg lelijk vind. There, i said it, ik vind het lelijk en ik vind het boers. Als ik in een kroeg sta met een groep vrienden uit het oosten kan ik vaak de helft niet volgen. Maar iemand er om uit lachen of er “geintjes” over maken doe ik nooit, en iemand zn intelligentie in twijfel trekken vanwege een accent slaat al helemaal als een tiet op een heipaal.

» joy said (17 apr, 2014) :

Nog even ter aanvulling op bovenstaande. Diezelfde yvonne heeft in HP/detijd ook af zitten geven op mensen uit Amsterdam Noord, quote: “Ik wist niet wat ik zag: mensen die zó primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. Ze slaken kreten, vaak op harde toon, omdat ze toch wel heel graag begrepen willen worden.”
Ze pakt ons “westerlingen” dus net zo hard aan!

» Marijn said (17 apr, 2014) :

Wat een bijzondere veronderstelling, – 57 -, dat ik hier niet over nagedacht zou hebben. Tijdens een ritje op de fiets bijvoorbeeld.

» nicole landsbergen said (17 apr, 2014) :

Dag mevrouw Kroonenberg,

Of mag ik Yvonne zeggen? Vanmiddag zag ik zomaar een stuk uit een intervieuw met u voorbij schuiven op het alom bekend Facebook. Leest u dit trouwens ook? FB stond namelijk niet in uw favoriete rijtje van literatuur zag ik.

Wat jammer dat u een paar primitieve mensen bent tegen gekomen in Drenthe, Assen n.b. Wat moet u geschrokken zijn, in deze tijd mensen van een ander clubje tegen komen dan leden van uw eigen club in Amsterdam.

Misschien had u even door moeten lopen vanaf de Action, schuin er tegenover ligt het Drenste Museum namelijk. Een echte aanrader voor mensen zoals u. U zou daar een rondleiding kunnen nemen en kijken naar de geschiedenis van deze primitievelingen.

Als ik u dan nog een een kleine tip mag geven, volg eens een cursus Antropologie i.p.v. een cursus Mahler.
Ik denk dat er een wereld voor u open gaat, wellicht met nog veel meer primitiviteit.

U heeft een groep mensen in een bepaalde hoek gezet. Dat is jammer en had niet gehoeven, is nergens voor nodig.

Misschien overbodig te benoemen, maar ik doe het toch. Een heel piepklein cursusje van mij, zomaar.

Kent u Veenhuizen? Prachtig. In 1823 veranderde dit kleine dorpje door de Maatschappij van Weldadigheid. Deze maatschappij had als doel bedelaars, landlopers en wezen door middel van werken op het land en in de vervening te heropvoeden.
Raadt u eens waar deze mensen vandaan kwamen? Juist, uit het westen van ons kleine landje. U weet zeker ook ondertussen waar deze mensen inmiddels wonen? Precies o.a. in Assen! Wat een verrassing he?!

Even terug naar het heden. Ik denk dat toen u bij de Action uw boodschappen deed er misschien een vorm van herkenning was, deed een van de mensen u denken aan uw grootouders misschien?

Geeft niets, we doen allemaal inkopen bij de Action, we zijn tenslotte Nederlanders nietwaar?

Yvonne, ik ben geen Drent, maar ik zou nergens anders willen wonen.

» Jannie said (17 apr, 2014) :

Tja, het was ook de arrogantie van de belezen westerling die de mensen naar Veenhuizen stuurde, omdat ze daar konden worden heropgevoed.
Jammer dat de Drent zich zelf ook zo minderwaardig voelt. Je niet opgeven voor een spelletje vanwege je dialect, is jammer. Het is juist mooi, die verscheidenheid aan tongval.
Nu eerst het stukje van Yvonne maar eens lezen.

» - 57 - said (17 apr, 2014) :

@Marijn.
Ik bekende slechts dat ik wat betreft snelle reacties eenmaal echt te vlug ben geweest: eerst verzenden daarna fietsen. Jouw volgorde ken ik niet. Die mag je nog steeds zelf bepalen.

» Dicky Martens said (17 apr, 2014) :

Wat een fantastisch stukje heb je geschreven Marijn, je hebt het heel duidelijk weergegeven hoe men in het westen over ons Noordelingen denkt. 15 jaar hebben we er gewoond , Ronald en Daniëlle zijn er geboren. Maar ook wij hebben de vooroordelen aan moeten horen. Ach komen jullie uit Drenthe?? Daar lopen ze toch allemaal op klompen? Daar wonen toch alleen maar boeren! Boven Zwolle zit toch alles dichtgeplakt met krantenpapier. ? Dat zeiden de verhuizers toen we naar Sleen gingen verhuizen.
De meeste mensen die dat zeggen zijn er nog nooit geweest en als ze dan naar Drenthe komen zeggen ze :ik wist niet dat Drenthe zo mooi was. Meid wees trots op waar je vandaan komt. In Drenthe heb je nog rust en ruimte en schone lucht.

» Magda Thomas said (17 apr, 2014) :

Loat ze mahr Kalle , zeggen ze in Limburg waar ik geboren ben, nu al jaren woonachtig in Brabant blijf ik toch ” die Limburger” tja het is niet anders ben trots op wie ik ben en waar ik vandaan kom. En u gelukkig ook …en wat die zelfbenoemde elite aangaat bleeh .en de Randstad? Ik wil er nog niet dood over de heg hangen 😉

» Martin van de Wardt Olde Riekerink said (17 apr, 2014) :

Wat jammer dat iedereen voorbij gaat aan de inhoud van het betoog van Yvonne. Ze stelt simpelweg dat er mensen zijn die haar waarden en normen niet delen, en dat de verschillende groepen op korte afstand van elkaar langs elkaar heenleven. Dat verwoordt ze wellicht niet zo mooi, maar ze heeft wel gelijk. Dit blog wordt niet gelezen door een hoop mensen die dat ook niet belangrijk vinden.
Storm in een glas water derhalve, want de meesten weten niet wie Yvonne Kroonenberg is.

» Rose Murphy said (17 apr, 2014) :

Dat heeft ze inderdaad niet mooi verwoord Martin van de Wardt Olde Riekerink, maar dat wordt wel verwacht van iemand die boeken heeft geschreven. Maar als mevrouw Kroonenberg midden in het platteland van Drenthe staat met een kapotte auto, zou ze verdomd blij zijn wanneer er iemand met een Drentse kop, een Drents accent een wellicht een lege blik in zijn ogen, haar ter hulp zou schieten. Of zou ze die persoon wegsturen met een LOI-cursus Nederlandse taal voor beginners wegsturen?

Ik ben bang van wel.

» Linda said (18 apr, 2014) :

Uit gouden korenaren, schiep god de drenthenaren.
Uit het kaf en de resten, de mensen uit het westen!

Drenthe is en blijft het mooiste en het beste,
waar je de buren nog kent en anderen helpt!

Dan maar boer, of hoe ze het ook willen noemen!

» harry said (18 apr, 2014) :

Niks van aan trekken Marijn. Bij ons zeggen ze, vergeef de simpelen van geest want ze weten niet wat ze zeggen. Al ben ik dan geen Nederlander wanneer ik moet kiezen dan ga ik veel liever op vakantie bij die zo gezegde domme achterlijke Drentse, Achterhoekse of Friese boerenlul dan bij die omhoog gevallen westerling. En hun accent neem ik er graag bij. Trouwens dat die opgeblazen gefrustreerde tuttebel zich eerst realiseert dat wanneer men die zo gezegde boerenlullen niet had ze geen brood op de plank had.

» Arend said (18 apr, 2014) :

In 2007 vanuit westen vertrokken naar Drenthe, veel lieve mensen ontmoet. Ons Amsterdamse accent zorgde aldaar voor vervelende situaties. Beetje het dezelfde ervaringen als mevrouw De Vries in het westen. Jammer. Sinds 2013 weer in het westen. Laten wij elkander respecteren en niet gemeen zeuren over taal en met alle nadelige gevolgen die hierdoor kunnen ontstaan. De opmerkingen van mevrouw Kroonenburg en een gedicht als “Uit gouden korenaren” zijn misplaatst. Wens u allen gezegende paasdagen!

» It Nijs said (18 apr, 2014) :

De originele wraak van een aantal Drenten heeft in Friesland de emoties ook losgemaakt. Lees meer over op It Nijs: http://itnijs.nl/2014/04/de-wraak-fan-de-drinten/

» Krabat said (20 apr, 2014) :

I’m born in a small german town near the border of the Netherlands which even half belonged to the Netherlands 200 years ago, and the dialect of my parents and grandparents is nearer to dutch than to german. Now I’m living in Dutch Limburg near to three countries with three languages and dozens of dialects. I’m working in a company with people from four continents and there english is the least common factor. Ik ben in staat Nederlands te verstaan, te praten en te schrijven, maar in het engels is het makkelijker dus doe ik het op internet meestal in die taal. Yes, language and dialect is not important, content is.

» Duncan said (21 apr, 2014) :

Het verbaas mij weer hoe mensen elkaar veroordelen. Hier in dit kleine landje zijn we daar heel erg goed in. Of je nou uit een ver land komt, of een buurland bent, of zelf in eigen land uit een andere provincie komt. (ver) Oordelen zijn we goed in!

In mijn nog maar korte leven heb ik in veel provincies gewoond. Geboren in Gelderland toen naar Flevoland naar Groningen, Noord-Holland, Utrecht weer terug naar Noord-Holland, Zuid-Holland en ja wel nu in Drenthe…
Mijn ervaring is dat men in elke provincie wel wat aan te merken heeft op iemand uit een andere provincie. Nu woon ik in Drenthe (Veenhuizen) en ziet men mij als een westerling. Daar moet ik dan weer hard om lachen want een allochtoon uit Amsterdam ziet mij ook als westerling. Onder tussen ben ik het spoor bijster en voel me een kameleon die zich prima kan aanpassen in welke provincie of land ik zou wonen…

Mensen zouden is elkaar moeten leren accepteren en inderdaad niet zo arrogant doen. Je bent niet beter als je uit Amsterdam komt. Sterker nog ik heb er gewoond en ben blij dat ik daar weer weg ben. En toch heb ik een geweldige tijd gehad.

Maar waar je ook ter wereld komt, nergens is het het zelfde…
Gelukkig maar anders zou de wereld erg saai zijn…
Heb respect voor elkaar!

» Duncan said (21 apr, 2014) :

PS, ik ben er onder tussen wel achter dat al het wijsheid uit het Oosten komt, zo wel in de wereld als in ons eigen land! 😉

» Mirjam said (21 apr, 2014) :

Wat een afgang… Ik denk dat ze zich toch echt wel ergens in een hoekje kapot zit te schamen, deze bijzonder geletterde, cultureel onderlegde en zeer breed ontwikkelde dame. Dit is echt erg… oei, oei, oei. Het is niet beledigend? Jawel. Dat is het wel. Als dat zo gevoeld wordt, is het beledigend. Ook superieur dat te weerleggen. Jammer. Gelukkig zegt ze in liefde het grapje dat iedereen zich maar mens noemt tegenwoordig. Zucht.

» Bert van den Beucken said (24 apr, 2014) :

Hoi Marijn, ik ben Limburger en herken meteen het gevoel dat je omschrijft in je blog.
Ben als zuiderling veelvuldig in contact met lui van boven de rivieren. Ik werd er ooity op aangesproken dat ik een brabbeltaaltje had. Ik stond zo persplex dat ik niet alert kon reageren. Acheraf wist ik hoe ik had moeten reageren. Ik had moeten vragen wat er op tegen zou zijn om je moederstaal te spreken. Iemand die zoiets gaat veroordelen beledigd dan toch ook mijn moeder. En als ik voor iemand respect heb is het mijn, maar ook voor iemand anders zijn/haar moeder.
Zoiets doe je toch niet ?.
Dat zegt genoeg over die ander die zo’n opmerking maakt, toch ? Dus ik maak me daar al niet meer druk om, maar een volgende keer weet ik wel hoe ik moet reageren. 🙂

» Bella said (2 jul, 2014) :

Hoi Marijn,

Helemaal mee eens, maar vergeet niet dat het gevoel ook andersom is. Mijn moeder is vanuit de Randstad naar Drenthe verhuisd, en is ruim 15 jaar lang door geen Drentenaar in het dorp fatsoenlijk behandeld en kreeg zelfs een cursus Drents opgedrongen. Mijn broer is ernstig gepest omdat hij in een ander dorp geboren is.
Als enige uit het gezin ben ik geaccepteerd in het dorp omdat ik er geboren ben. Echter, op mijn twaalfde zijn we verhuisd naar Zuid-Limburg, en werd ik gepest, omdat ik geen Limburgs sprak.
Het werkt dus beide kanten op en respect voor iedereen is het belangrijkste, want je kan een ‘Hollander’ ook enorm kwetsen als je wordt nagepraat met een rollende R.

» Lou said (2 jul, 2014) :

Nou, sorry… Maar ik lees een heleboel frustratie in dit artikel, en volgens mij komt dat niet alleen door dat stukje van die Yvonne. Die vrouw heeft je wel een stok gegeven om mee te slaan. Jeetje zeg, het zit wel diep of niet? Volgens mij had Yvonne het ook gewoon over Amsterdammers, niet alleen over mensen uit Drenthe. Je hebt lange tenen, zo blijkt uit je stukje. Mooi dat je je frustratie kunt uiten door middel van woorden… Maar het feit dat je onzeker bent over je accent en mensen als Yvonne de schuld geeft dat je niet langer met de juiste tongval in dialect kunt spreken, dat getuigt echt tegen je! Je had zelf niet de ballen om te zijn wie je echt bent. Begrijpelijk. En een ‘vijandige’ omgeving helpt niet mee. Maar je bent er zelf ook bij.
Mijn leven lang ben ik aangesproken op mijn tongval. Ik sprak eens met een jongen uit Limburg aan de telefoon toen ik dertien was, en die moest lachen omdat ik zo Amsterdams klonk! Dit terwijl ik jaren in mijn ‘hometown’ getreiterd werd met mijn Gooische ‘r’ en volgens de meeste Amsterdammers klonk ik ontzettend bekakt wanneer ik gewoon ABN sprak tegen mijn ouders. Ook werd ik gepest door het meisje dat in de buurt van Zwolle woonde, op een boerderij waar ik in de zomer verbleef. Ik klonk ‘raar’. Moraal van het verhaal: verschillen vallen op en zullen dan ook altijd belicht en besproken worden. Boers klinkt lomp, Amsterdams klinkt asociaal, Gooisch klinkt bekakt en Haags klinkt arrogant. Limburgs klinkt zacht en de Belgen klink alleen sexy als ze een vrouw zijn. Stel je niet zo aan en zet je er overheen. Geniet van de verschillen en voel je niet zo snel op je teentjes getrapt wanneer iemand een brainfart uit op één of andere vorm van media.

» Merel said (4 jul, 2014) :

Als Zuid-Oost Branbantse van oorsprong, woon ik nu in het “noorden”, Zwolle. Ik werk regelmatig in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, waar ik soort gelijke opmerkingen vaak hoor. “oh, maar liefje, niemand neemt je serieus met die ‘G’. Of: het is zelfs schattig als je vloekt.”

Om die reden heb ik inderdaad een aantal jaar geprobeerd niet met een zachte ‘G’ te praten. Tot vorig jaar. Twee weken vakantie in Brabant bij mijn ouders,mik kwam thuis. Had weer een zachte G en gebruikte die ook. Het hoort bij mij. En nu hou ik hem vast. Ik ben er trots op.


Post a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.