Oorverdovend stil

800px-2008TourDeTaiwan_Stage6_Listed_Cyclists_for_Anti-doping_TestMen werpt mij wel eens voor de voeten dat ik er als de kippen bij ben als een andere sporter dan een wielrenner betrapt wordt op dopinggebruik. Dat ik dan zeg: Zie je wel, het is niet alleen het wielrennen, in alle sporten wordt doping gebruikt.

Het is terecht dat men mij dat voor de voeten werpt. Want het is waar. Ook al hebben wielrenners het er zelf naar gemaakt in de jaren Armstrong en daarvoor, het steekt mij dat de wereld te klein is als een wielrenner op doping wordt betrapt en dat het bij andere sporters vaak blijft bij een kortje in de krant.

Wist u dat de Nederlandse sprinter Brian Mariano afgelopen maand is betrapt op een verboden middel? Wellicht is het bericht wat ondergesneeuwd in de meldonium-storm die ook woedde, maar ik wil maar zeggen: een Nederlandse sprinter van het allerbeste kaliber, recordhouder op de 60 meter, olympiaganger in 2012. En je hoort er nauwelijks iets over.

Of neem marathonschaatser Thom van Beek, deze week betrapt op het gebruik van epo. Niet zomaar een stofje, maar epo! Dat komt echt niet per ongeluk in je bloed. Oorverdovend stil is het. Als iemand zich al uitspreekt, dan is het in de trant van ‘ik kan me niet voorstellen dat Thom doping gebruikt’, ‘hij is nog te eerlijk om vals te spelen met kaarten’ of ‘ik denk dat er een foutje is gemaakt’.

Goh. Waar hebben we die dingen eerder gehoord?

Vooropgesteld: ook ik hoop, uit de grond van mijn hart, dat er een fout is gemaakt bij zowel Mariano als Van Beek. Maar de realiteit leert dat dat niet vaak het geval is.

Ik vind het fijn voor deze jongens dat een publieke schandpaal hen bespaard blijft. Maar reken er maar niet op dat als – de hemel verhoedde het – een Nederlandse wielrenners betrapt wordt, het publieke oordeel zo mild is. En precies daar zit de kneep. Oordelen met twee maten. Ik kan er gewoon niet zo goed tegen.

Verschenen in De Stentor, 2 april 2016
Foto: wikimedia commons

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Tags: