Dag 55 || Heupie New Year

Kijk. Zo zie ik er nu uit van binnen.

IMG_1963

 

Vooral als ik op de fiets zit, moet ik daar vaak aan denken. Dat het deel dat mijn been laat draaien en bewegen *NEP* is. Gek is dat, en bijzonder, dat ze dat kunnen. De artsen. Alles werkt zonder haperen. Ik voel er niks van.

Vanochtend was ik in het ziekenhuis voor controle, acht weken na de operatie. De orthopeed aarzelde even of hij wel de juiste patiënt voor zich had, zo soepel kwam ik aangelopen. Samen bekeken we de foto hierboven. Hij legde uit waaraan je kunt zien dat de prothese er heel goed in zit. Hij zei dingen als: ga gewoon lekker alles weer doen. De kans dat er nu nog iets mis gaat, is nihil. En: gebruik je heup in de toekomst maar mooi alsof het geen nepper is.

Want ik had natuurlijk allerhande vragen daarover. Kan ik weer wedstrijden rijden, zijn de trekkrachten dan niet te groot? Niet dat ik het per se wil, maar ik wil gewoon weten of het kan. Kan ik volleyballen, wat ik vroeger zo graag deed? Andere balsporten doen? Schaatsen, skiën? Allemaal geen probleem, was het antwoord. Wij controleren jou gewoon iets vaker dan oudere mensen die niet meer zo actief zijn, en mocht er dan iets aan vervanging toe zijn, een kapje of zo, dan zijn we er op tijd bij.

IMG_1981Natuurlijk had ik dit gehoopt, maar bij het hardop horen was mijn opluchting groot. Als je zo snel revalideert dat een heel team fysio’s er niet altijd raad mee weet, is het fijn om bevestiging te krijgen van een specialist. Want ik moest nog best voorzichtig doen, met fietsen, met lopen, met alles. Voor de zekerheid. Volgens het normale protocol zou ik namelijk pas morgen volledig zonder krukken mogen lopen, dus ik snap de voorzichtigheid van de fysio’s wel. Ik ben er blij mee: better safe than sorry.

In plaats van op krukken lopen, rij ik inmiddels alweer twee weken op mijn racefiets. Echt waar. Het is ZO heerlijk. Ik denk soms zelfs dat de winter speciaal voor mij aarzelt, zodat ik genieten kan met volle teugen – al maak ik maar korte ritjes op lage intensiteit, uit voorzichtigheid.

IMG_1982Ik werk hard aan mijn herstel. Ik volg een uitgebreid kracht- en stabiliteitstrainingsprogramma. Drie keer per week ben ik ongeveer anderhalf uur bezig, onder begeleiding van mijn fysio’s. Sinds een week of twee doe ik eindelijk weer oefeningen die zwaar zijn, waar ik spierpijn van krijg, kortom: waardoor ik me weer sporter voel.

Vorige week heb ik zelfs even hardgelopen. Op een loopband. Hardlopen! Jaren niet gedaan! Dat voelde gek. Maar ook tof. Ik had geen last. En toch aarzelden de fysio’s. En ik met hen. Zeven weken zat de prothese er nog maar in. Gaan we niet te snel?

Nee, de orthopeed vindt dus van niet. Hoera! Ik kan weer echt gaan bouwen aan mijn conditie en vorm. Met een beetje hulp natuurlijk. Nee, ik ga geen wedstrijden rijden, maar ja, ik wil eind februari wel weer lekker fit zijn. Zodat ik kan genieten van mooie fietstochten in Spanje, de reisjes die ik begeleiden ga én de fantastische monsterrit die je met me kunt fietsen, in mei tijdens de Giro.

Mijn revalidatie is nog niet afgerond. Maar vandaag voelt wel als een mijlpaal. Ik heb groen licht, 2016 ligt aan mijn voeten. Ik weet nu al: dat wordt een heupie new year!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Tags: