Ik daag u uit: kijk eens goed rond in uw buurt

Deze verkiezingen gaan over de manier waarop we met elkaar omgaan. In elk tv-debat, in ieder opiniestuk en in alle commentaren komt dat steeds weer terug. De verkiezingen gaan niet over het milieu, de zorg of de vergrijzing, nee: ze gaan over normen en waarden. Nederland verloedert. We raken onze identiteit kwijt. En elkaar.

Als ik de televisie aan zet, lijkt dat inderdaad te kloppen. Het negatieve wordt uitgelicht – ook al bewijzen cijfers het tegendeel. Integreerden asielzoekers nooit beter dan nu? Onzin. Zijn Nederlandse werknemers de gelukkigsten van allemaal? Flauwekul. Is de criminaliteit de afgelopen jaren flink afgenomen? Tuurlijk niet! Kijk maar naar ‘Opsporing Verzocht’. Wie cijfers vertrouwt, is naïef.

De meeste lijsttrekkers – op een enkeling na – voeden dit gevoel. Vind ik dan hè. Ik bedoel: paginagrote verdeeldheid zaaiende advertenties in kranten, grove woorden als “rot op”, “met je grote bek” en “laaghartig tuig” en larmoyante uitspraken over wat voor land we aan onze kinderen willen nalaten – het lijkt of we in rap tempo richting het afvoerputje van de wereld drijven.

Hier en daar zijn er wel lijsttrekkers die het positieve benadrukken. Maar ze worden niet…

LEES HIER VERDER (gratis)

Verschenen in Trouw, 3 maart 2017


Post a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Tags: