Sportvrouw

2015_UEC_Track_Elite_European_Championships_229Wielrenster Kirsten Wild werd in 2015 wereldkampioen. Op de wielerbaan, op het onderdeel scratch. Turnster Sanne Wevers is tweede geworden op een WK, op het onderdeel balk. Rara wie van deze twee zondag werd uitgeroepen tot Sportvrouw van Overijssel? Sanne Wevers.

Ik wil helemaal niets afdoen aan de geweldige, historische prestatie van Sanne. Ineens hoort Nederland bij de top van het vrouwenturnen, een sport waarin we voorheen nauwelijks meededen. Maar Kirsten is wereldkampioen. Sanne niet.

De toekenning van de sportprijzen in Overijssel wordt voor de ene helft door een publieksstemming bepaald en voor de andere helft door een jury. Ik zat dit jaar in de jury en moest constateren dat Kirsten helemaal onderaan stond in de publieksstemming. Sanne stond bovenaan, met daaronder haar eveneens turnende zus Lieke en daaronder wielrenster Anna van der Breggen. Stuk voor stuk fantastische atletes, met een geweldig jaar achter de rug. Maar Kirsten werd wereldkampioen. De anderen niet.

Blijkbaar hebben Sanne, Lieke en Anna het reclame (laten) maken beter op orde dan Kirsten. Want zo gaat het met publieksstemmingen: degene met het grootste charmeoffensief krijgt de meeste stemmen.

Op een andere manier valt ook niet te verklaren dat wij als jury de prijs onmogelijk aan Kirsten konden toekennen. Als het publiek haar naar een tweede plaats had gestemd, hadden we er nog wat mee gekund. Maar iemand die helemaal onderaan staat benoemen tot sportvrouw, is niet mogelijk.

Sinds zondag blijf ik me maar afvragen: wat moet je nog meer doen dan wereldkampioen worden om in aanmerking te komen voor een dergelijke prijs? Helemaal als je het in de sportverkiezing opneemt tegen atletes die géén wereldkampioen zijn geworden?

U begrijpt: ik ben erg ontevreden over de stem van het publiek. Een sportverkiezing is geen populariteitswedstrijd en dat wordt het op deze manier wel. Voor mij is er maar één sportvrouw van Overijssel dit jaar. En dat is – hoe veel respect ik ook voor haar prestaties heb – niet Sanne Wevers.

Dat is Kirsten Wild.

Verschenen in De Stentor, 22 januari 2016

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Tags: